İPARD Programı Nedir?

Tractor agricultural machine cultivating field.

Ipard programı, Avrupa Birliği tarafından hazırlanan ve potansiyeli olan ülkelere destek sağlamak amacıyla yapılan Kırsal Kalkınma Bileşenidir. Ülkemizde birçok şehirde verilen bu destekle birlikte tarım alanında kalkınma amaçlanmaktadır. Avrupa Birliği ülkeleri, Katılım Öncesi Yardım Aracı kapsamında, potansiyel ve aday ülkelere bu şekilde destek olmaktadır. Tarım alanında kalkınma sağlanması için çok önemli olan İpard projesinden yararlanmak isteyen kişilerin bazı prosedürleri yerine getirmesi gerekir.

IPARD Destek Programı Nedir?

İpard desteği çeşitli ülkelerde karşılıksız veya da belirli şartlar sebebiyle mükellef olarak kişilere destek verilmesidir. Ülkemizde bu kapsamda bazı şehirlerde kalkınma destekleri sunulur. Alınan destek ve karşılıklı olarak imzalanan sözleşmeler gereğince karşılıksız bir destektir. Ancak sözleşme maddelerine uyulmadığı takdirde yasal faizi ile birlikte geri ödenmesi gerekir.

IPARD desteğinin temel amacı Türkiye’deki şehir bölgeleri ile kırsal kesimler arasındaki gelişmişlik farklarını azaltmak hatta ortadan kaldırmaktır. Köylerini terk eden ve büyükşehirlere şehirlere göç eden insanlar, o ülkenin tarım faaliyetlerinde negatif etki yaratır. Ülkelerin bu eksikliklerinin giderilmesi ve yeniden tarımsal faaliyetlere katılım sağlanması için de AB tarafından bu tip kalkınma hibe destekleri verir. Genel olarak tarım hibesi köylülerin yeterli imkanları elde etmesini ve tarımı ayakta tutmak için çalışmasını sağlar.

IPARD Desteğini Kim Verir?

İpard projesi Avrupa Birliği ülkeleri tarafından hazırlanan bir projedir. Ülkemizde bu hibe desteğini vermekle yetkili lan kurum ise Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’dur. Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı olan bu kurum, IPARD için başvuran ve yeterli koşulları sağlayan kişilere geri ödemesiz olarak hibe verir. Geri ödeme koşulunun belirli kriterleri vardır ve bunları yerine getiren kişilerden geri ödeme alınmaz. Kişiler, ilk başta kabul ettikleri ve yerine getirmeleri gereken koşulları sağlamadığında ise yasal faizi ile birlikte almış oldukları hibeyi geri ödemek zorundadır.

Kısacası IPARD desteği almak isteyen kişilerin TKDK ile görüşmesi ve başvuruda bulunması gerekir. Başvurunun yapılması ve sürecin takip edilmesi için, danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.

IPARD Hibe Desteği Almanın Koşulları Nelerdir?

İpard hibe desteği almak isteyen kişilerin bazı koşulları yerine getirmesi gerekir. Sonuç olarak önemli bir hibe olması, geri ödemesiz olması bu projeyi çok daha kıymetli kılmaktadır. Bu özellikleri sebebiyle, desteği almak isteyen kişilerin bazı şartları sağlaması gerekmektedir. Bu şartlar şöyledir;

  • Kişilerin vergi sistemine kayıtlı olması gerekir.
  • 18-65 yaş aralığında olunmalıdır.
  • Lise, meslek yüksekokulu veya da üniversitelerin ilgili ziraat bölümünden mezun olmuş olmak gerekir. Veterinerlik diplomasına sahip olan kişiler de başvurabilir.
  • Herhangi bir ziraat bölümünden mezun olunmamış ve akademik yeterlilik göstermemiş olan kişilerin en az 3 yıllık tarım ve hayvancılık işçisi olduğunu kanıtlayan belgeleri teslim etmesi gerekir.
  • TKDK’na uygun standartlarda uygun bir iş programı sunulması gerekir.
  • Kiralanan mülkte en az 5 yıllık faaliyet göstermek
  • Hibenin alındığı tarihte Ulusal Hayvan Kayıt Sistemi üzerinden kayıt yapmış olmak tarım ve hayvancılık hibesi almak için yeterlidir.
  • IPARD Desteği Almak İçin Yapılması Gerekenler
  • İpard teşviği almak isteyen kişilerin, öncelikle gerekli şartları yerine getirmesi ve uygun bir başvuru süreci geçirmesi gerekir. Başvuruların yapılmasının ardından, olumlu sonuçlanması
  • halinde istedikleri desteği alabilirler. Bu süreçte hata yapmamak ve başvurunun olumlu sonuçlanması için, danışmanlık desteği alınabilir. Alınan danışmanlık desteği sayesinde de çok daha hızlı ve başarılı bir başvuru süreci geçirilebilir. İpard teşvik danışmanlığı ve çok daha fazlası için bizleri takip edebilir ve iletişime geçebilirsiniz. Tarım ve hayvancılık hibeleri başta olmak üzere sizlere pek çok hibe programı kapsamında yardımcı olunacaktır.

Hemen Paylaşın!

WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Twitter